Advertisement
STIRI — noiembrie 10, 2014 at 4:08 pm

Noul Volvo XC90 – analiză comparativă de prețuri

by

TN Analiză XC90După aproape un an de teasing, Volvo a lansat la începutul acestei toamne noul XC90. Și, la scurt după aceasta, au apărut și prețurile oficiale pentru noul SUV, iar ele sunt destul de bune. Mai ales dacă luăm în calcul și noile motorizări promise de Volvo. Totuși, atât prețurile, cât și motorizările trebuie comparate cu cele ale rivalilor principali: BMW și Mercedes-Benz.

Pentru scurta noastră analiză vom lua ca referință prețurile de pornire comunicate oficial pe site-urile importatorilor, fără a lua în considerare eventualele oferte speciale sau reduceri ce pot fi oferite de dealeri.

Întru-cât noul Volvo XC90 vine echipat doar cu motorizări de 2,0 litri, cu patru cilindri, am luat pentru această comparație versiunile rivale de la BMW X5 și Mercedes-Benz Clasa M, care oferă valori similare ale puterii cu cele oferite de versunile de motorizare ale noului XC90. De notat este faptul că atât BMW, cât și Mercedes-Benz oferă în gama lor și alte motorizări în afară de cele analizate de noi. Pe scurt, gama de propulsoare oferite momentan de Volvo pentru noul XC90 conține trei versiuni de motorizare: una diesel și alte două pe benzină.

Motorizări diesel de intrare în gamă

Vom începe această analiză a prețurilor noului Volco XC90 cu motorizarea diesel, D5 AWD. Practic vorbim despre un motor de 2,0 litri, cu patru cilindri, care dezvoltă 225 de cai-putere și 470 Nm, și care îi oferă noului XC90 un sprint de la 0 la 100 km/h în doar 7,8 secunde, o viteză maximă de 220 km/h și un consum mediu de 5,8 l/100 km. Pe hârtie sună foarte-foarte bine, mai ales că transmisia automată cu opt rapoarte este oferită în echiparea standard, iar prețul de bază pentru această versiune de motorizare este de 55.882 euro, cu TVA. Pentru a compara prețurile lui Volvo XC90 D5 AWD, am ales versiunile X5 xDrive25d și ML 250 BlueTEC 4MATIC. X5 xDrive25d are un preț de pornire de 59.210 euro, cu TVA, iar ML 250 BlueTEC 4MATIC are un preț de pornire de 57.294 euro, cu TVA.

În tabeul de mai jos am ilustrat, punctual, o comparație între cele trei modele.
Prețurile și datele tehnice pentru versiunile de intrare în gamă pentru fiecare dintre cele trei modele analizate aici.

Prețurile și datele tehnice pentru versiunile de intrare în gamă.

Din tabel reise clar că noul Volvo XC90 are cel mai mic preț de listă dintre cele trei modele analizate, cu aproape 3.500 de euro mai mic decât cel al modelului X5 și cu aproape 1.500 de euro mai mic decât cel al Clasei M. În plus față de diferența de preț, XC90 oferă și cea mai mare putere, cel mai bun sprint 0-100 km/h și cel mai mic consum extra-urban. Pe de altă parte, X5 și Clasa M au, la egalitate, cel mai bun consum urban, de 6,7 l/100 km. Consumul mediu este 5,8 l/100 km pentru fiecare dintre cele trei modele analizate.
Nu vom analiza punctual și echipamentul oferit standard de cele trei modele, însă la o primă vedere noul Volvo XC90 se detașează și la acest capitol, astfel că, luând în calcul și niveluri de echipare similare, diferența de preț între XC90 și cei doi rivali este potențial mai mare.

Motorizări pe benzină de intrare în gamă

Dacă în cazul motorizărilor diesel de intrare în gamă lucrurile sunt destul de apropiate prin prisma cilindreei și a performanțelor dinamice, în cazul propulsoarelor pe benzină diferența devine semnificativă. În primul rând, Volvo XC90 este singurul model care oferă o motorizare pe benzină de 2,0 litri, cu patru cilindri. BMW X5 și Mercedes-Benz Clasa M au în echipare versiuni de motorizare cu șase cilindri în linie, respectiv în V, de 3,0 litri. Cu toate acestea, puterea oferită de fiecare model în parte este similară, diferențe semnificative regăsindu-se în dreptul momentului motor, acolo un Clasa M are 80 Nm în plus față de XC90 și X5. Totuși, este impresionant faptul că Volvo a reușit să obțină 320 de cai-putere dintr-un motor de 2,0 litri, cu patru cilindri.

Următorul tabel comparativ ia în calcul versiunile XC90 T6 AWD, X5 xDrive35i și ML 400 4MATIC.
În acest tabel sunt prezentate versiunile pe benzină de intrare în gamă.

În acest tabel sunt prezentate versiunile pe benzină de intrare în gamă.

În acest caz, difernța de cilindree este vizibilă în cazul performanțelor dinamice, capitol la care Clasa M se detașează. Pe de altă parte, Volvo XC90 are cele mai bune date pentru consumul de combustibil și pentru emisiile de CO2. Atunci când diferențele de cilindree sunt atât de mari trebuie luate în calcul și valoarea impozitului și cea pentru asigurare, iar aici XC90 iese în evidență cu o cilindree de numai 2,0 litri.
Prețurile pentru versiunile pe benzină de intrare în gamă sunt tot în favoarea noului XC90 care, în versiunea T6 AWD, este mai ieftin cu 3.500 de euro decât X5 xDrive35i și cu 2.850 de euro mai ieftin decât ML 400 4MATIC.

Motorizări de top pe benzină

Probabil că acesta este capitolul care va da naștere celor mai multe controverse. Versiunea de top pentru Volvo XC90 este de fapt un Plug-In Hybrid ce combină un motor pe benzină de 2,0 litri cu un motor electric. Astfel, puterea întregului sistem este de 400 de cai-putere, iar cuplul maxim este de 640 Nm, cu un consum mediu de numai 2,7 l/100 km. Nici BMW, nici Mercedes-Benz nu oferă pentru X5 sau pentru Clasa M versiuni de motorizare hibride.

Următorul tabel prezintă datele pentru versiunile de top pe benzină.
Prețurile și datele tehnice pentru motorizările de top pe benzină.

Prețurile și datele tehnice pentru motorizările de top pe benzină.

Este evidentă diferența de cilindree între cele două modele germane și XC90. X5 xDrive50i are un motor de 4,4 litri, ML 500 4MATIC are un motor de 4,7 litri, iar XC90 are doar un motor de 2,0 litri. Iar pentru că XC90 T8 TwinEngine beneficiază și de aportul unui motor electric, diferența între performanțele dinamice nu este foarte mare. De exemplu, XC90 T8 TwinEngine este cu o secundă mai lent decât X5 xDrive50i în cazul sprintului 0-100 km/h și cu doar 0,4 secunde mai lent decât ML 500 4MATIC. Diferențele uriașe se înregistrează în cazul consumului de combustibil, unde Volvo comunică un consum mediu de numai 2,7 l/100 km, iar modelel rivale germane de la BMW și Mercedes-Benz au valori ale consumului mediu declarat de peste 10 l/100 km. În plus, XC90 T8 TwinEngine poate parcurge în modul exclusiv electric până la 40 de kilometri. Acesta este, de fapt, unul dintre cele mai bune exemple ale downsizingului, iar suedezii dau dovadă de mare curaj și de inovație pe măsură.

Am numit aceast ultim tabel “motorizări de top pe benzină” însă nu trebuie să uitam faptul că atât BMW, cât și Mercedes-Benz oferă motorizări pe benzină și mai performante. Este vorba despe BMW X5 M și Mercedes-Benz ML63 AMG, dar nu pot intra în această comparație întru-cât XC90 nu are deocamdată răspuns pentru ele. Același lucru este valabil și pentru versiunile diesel, de 3,0 litri, pe care atât BMW, cât și Mercedes-Benz le oferă pentru modelele lor.

Concluzia acestei comparații de prețuri și date tehnice este de partea celor de la Volvo. După ce a fost unul dintre cele mai așteptate modele ale anului, XC90 confirmă, cel puțin pe hârtie, că are toate șansele să “fure” din cota de piață a rivalilor germani. Iar de partea sa stau, pe lângă preț, noile motorizări Drive-E care, deși au o cilindree mai mică, se pot lupta cu motorizările performante oferite de BMW și Mercedes-Benz.

Citeste si...

Range Rover SVAutobiography ne propune cea mai luxoasă călătorie de pe planetă
Produse de sezon de la Norauto

Lasa un comentariu:

Comentarii