Advertisement
STIRI — mai 2, 2016 at 10:48 am

Mazda CX-4, alias CX-5 în costum de coupe

by

Crossover-ul Mazda CX-4 a debutat la Beijing Motor Show 2016 și va fi disponibil, cel puțin la început, doar în piața din China.

Mazda-CX-4-2017-1600-02

Noul crossover Mazda CX-4 va fi comercializat în China din luna iunie a acestui an. Și chiar dacă pentru moment nu este confirmată lansarea sa și în alte piețe, este puțin probabil ca Mazda să nu ia în calcul cererea mare pe care europenii o manifestă pentru modele crossover derivate din SUV-uri. Mazda CX-4 urmează practic rețeta folosită de BMW pentru a crea modelul X4 derivat din X3. Aceeași geneză o are și Mercedes-Benz GLC Coupe. Așadar, Mazda CX-4 s-ar adresa la fix celor care vor un SUV stil coupe mai abordabil ca preț decât modelele premium.

Mazda-CX-4-2017-1600-03
Mazda CX-4 măsoară 4,63 m lungime, deci este și ceva mai scurt decât Mercedes-Benz GLC Coupe (4,73 m) sau BMW X4 (4,67 m). Ampatamentul său este de 2.700 mm, identic cu al SUV-ului CX-5 din care este derivat. Totodată, CX-4 preia elementele stilistice care compun designul lui CX-5 și le oferă o interpretare ceva mai sportivă. De altfel, CX-4 are o personalitatea distinctă de crossover, dată de profilul de coupe, cu plafonul plonjat spre partea din spate, jantele de 17 sau 19 inch și garda la sol înaltă. CX-4 are garda la sol de până la 197 mm înălțime (în funcție de versiunea de motorizare), ceea ce o apropie de cotele unui SUV. Toate aceste specificații o fac un model versatil care combină avantajele unui SUV cu stilul atractiv al unui coupe.

Mazda-CX-4-2017-1600-05
Latura utilă este la un nivel decent pentru un model cu profil de coupe. Volumul portbagajului este de 400 litri, iar bancheta este fracționabilă în raport 60:40, ceea ce sporește spațiul util până la 1.228 litri.
La interior găsim o evoluție a planșei de bord a lui CX-5. De exemplu, ecranul central nu mai este încorporat în planșa de bord, iar instrumentarul de bord este practic împrumutat de la CX-3. Nu lipsesc sistemul head-up display și sistemul multimedia MZD Connect (compatibil iOS și Android prin Bluetooth, Wi-Fi și USB), care include un ecran multifuncțional tactil de 7 inch. Printre funcțiile MZD Connect se numără cea de citire a email-urilor în timpul ce mașina rulează. Mai exact, conținutul email-urilor este redat audio, pentru ca șoferul să fie cât mai puțin distras de la condus.

Mazda-CX-4-2017-1600-09
CX-4 este dotată și cu sistemele de asistare a condusului propuse de Mazda și pentru restul modelelor din gama sa. Sistemul Smart City Brake Support (SCBS) folosește un senzor cu infraroșu pentru a detecta vehicule aflate în fața lui CX-4. Sistemul funcționează între 4 și 30 km/h, pe o distanță de 6 metri. În cazul unei posibile coliziuni mai întâi pretensionează frânele pentru a asigura maximul de eficiență în decelerare, iar dacă șoferul întârzie să intervină, atunci sistemul frânează automat. Lista de dotări mai include sistem de detectare a altor vehicule aflate în unghiul mort, precum și senzori pentru detectarea vehiculelor care urmează să treacă prin spatele lui CX-4 când acesta este angajat într-o manevră în marșarier.
Ambianța rafinată din habitaclu este dată de finisajele atente și de tapițeria de piele completată cu cusături de culoare diferită, ceea ce adaugă o notă de sportivitate cu care ne-a obișnuit noua generație de modele Mazda.
Noul crossover este disponibil atât în versiune cu tracțiune față și motor pe benzină de 2 litri, cât cu sistem de tracțiune integrală i-Activ AWD oferit în varianta echipată cu propulsor pe benzină de 2,5 litri. Motorul de 2 litri este oferit cu transmisie manuală cu 6 trepte (consum mixt: 6,4 l/100 km) sau cu transmisie automată de 6 trepte (consum mixt: 6,3 l/100 km). Modelul cu motor de 2,5 litri este echipat exclusiv cu transmisia automată (consum mixt: 7,2 l/100 km). Toate versiunile de motorizare au sistem stop/start, iar modelele cu tracțiune integrală și motor de 2,5 litri beneficiază și de i-Eloop, un sistem de regenerare a forței de frânare.

Citeste si...

VIDEO: Jaguar Land Rover dezvoltă o serie de sisteme de condus autonom în off-road
Rolls-Royce Cullinan a debutat oficial în România

Lasa un comentariu:

Comentarii