Advertisement
STIRI — aprilie 13, 2018 at 11:12 am

Mașina zburătoare prinde aripi

by

Marii producători de automobile investesc deja în mașinile zburătoare, atrași de potențialul serviciului de taxi aerian.

Pop.Up Next – a modular concept to solve traffic problems in cities. The ultra-light, two-seater passenger cabin can be attached either to a car module or to a flight module. The dominant interior feature is a 49-inch screen, while interaction between humans and the machine is performed by speech and face recognition, eye-tracking and a touch function.

La salonul auto de la Geneva, care a avut loc în luna martie, a fost prezentat conceptul Pop.Up Next. Este un fel de cabină pentru doi pasageri, care poate zbura ca o dronă, dar poate să și circule ca un automobil, când este fixată de o platformă cu 4 roți. Și, pe deasupra, atât zborul, cât și mersul pe șosele, le face autonom, deci fără a fi controlată de un șofer. Propulsia sa este electrică, iar conceptul a fost creat de Audi, Airbus și Italdesign.

Pop.Up Next – a modular concept to solve traffic problems in cities. The ultra-light, two-seater passenger cabin can be attached either to a car module or to a flight module. The dominant interior feature is a 49-inch screen, while interaction between humans and the machine is performed by speech and face recognition, eye-tracking and a touch function.

De ce este relevant Pop.Up Next? Pentru că propune o soluție originală pentru conceptul de mașină zburătoare, dar mai ales pentru că este dezvoltat de două companii de elită din industria automobilistică și aeronautică. Pop.Up Next face parte dintr-un trend al marilor constructori auto de a lua în seamă soluția mașinii zburătoare, după ce această afacere a ratat și a amânat decolarea în multiple rânduri până acum. Chiar Elon Musk descrie sarcastic acest scenariu: „Dacă îți place să ai drone deasupra casei, vei iubi ideea de a avea un număr vast de mașini care îți zboară deasupra capului, sunt de 1000 de ori mai grele și mai zgomotoase și pot sufla orice nu e prins în cui atunci când aterizează.“

Însă numărul și numele companiilor mari care desfășoară deja proiecte pentru dezvoltarea de mașini zburătoare dau din ce în ce mai multă validitate acestei soluții de transport. Daimler finanțează cu 25 de milioane de euro compania Volocopter, pentru proiectarea unui taxi zburător, cu 18 rotoare animate electric și operare autonomă. Acesta ar întâmpina dorința autorităților din Dubai ca până în 2030 să asigure 25% din transport cu vehicule autonome. Zhejiang Geely Holding Group, care deține și Volvo, a cumpărat Terrafugia, o companie fondată de cinci absolvenți premiați ai MIT ( Massachusetts Institute of Technology), care a primit deja aprobările în SUA pentru a livra primul model în 2019. Urmează ca în 2023 să ofere și primul astfel de vehicul capabil să decoleze și să aterizeze vertical. Și nici în cazul lor nu lipsește din plan propulsia electrică. Uber pariază la rândul său pe soluția transportului aerian urban, dar preferă să nu o descrie drept mașină zburătoare. Uber concepte un hibrid între elicopter și avion, cu propulsie electrică, menit să aterizeze și să decoleze vertical în special pe acoperișurile clădirilor, în parcări sau chiar și pe terenuri private.

Dar poate cea mai mare surpriză în legătură cu acest subiect vine de la Porsche. Directorul de vânzări și marketing din cadrul companiei germane a declarat că Porsche se află în stadiul incipient al dezvoltării unui vehicul zburător. Nu în cele din urmă, Toyota susține construirea vehiculului Cart!vator SkyDrive, o mașină zburătoare care ar putea transporta persoana ce va aprinde torța la jocurile olimpice găzduite în Tokio, în 2020.

Deci care ar fi concluzia? Până de curând, dacă spuneai cu voce tare că tu crezi în viitorul mașinilor zburătoare, lumea se uita la tine de parcă ai fi zis că Pământul este plat. Dar toate proiectele enumerate mai sus indică faptul că mașina zburătoare poate prinde aripi, chiar dacă nu în plan prea apropiat.

Citeste si...

Dunlop Sport Maxx RT2 – O anvelopă de vară proiectată pentru performanță
Noul Mercedes-Benz Clasa E Cabrio este disponibil în România de la la 54.228 de euro

Lasa un comentariu:

Comentarii