Advertisement
STIRI — martie 14, 2018 at 5:17 pm

Jaguar XJ6 Greatest Hits – Rockstar-ul etern

by

Nicko McBrain, toboșarul trupei Iron Maiden, și-a creat interpretarea de vis a modelului Jaguar XJ6 cu ajutorul diviziei Jaguar Land Rover Classic Works și a directorului Jaguar Design, Wayne Burgess. Rezultatul se numește Jaguar XJ6 Greatest Hits, o transformare originală a superbului model britanic.

xj6nickomcbrain3

În 2018 se împlinesc 50 de ani de la lansarea primei generații Jaguar XJ, un model emblematic pentru această marcă și un simbol al stilului și performanței în rândul limuzinelor. Modelul XJ6 din 1984 este preferatul lui Nicko McBrain, dar acesta l-a dorit actualizat cu tehnologii și dotări de confort moderne. Jaguar Classic a îmbrățișat conceptul și a personalizat acest model. Exemplarul a fost dezvăluit sub numele XJ6 Greatest Hits cu ocazia Salonului Auto de la Geneva care a avut loc luna aceasta.

Eleganța și designul inconfundabil al modelului original nu au fost sacrificate, iar toate elementele noi sunt încorporate cât mai subtil și în ton cu estetica generală.

Spoilerele față/spate au design unic, adaptat la modificările aduse aripilor, care au fost evazate pentru a face loc roților cu jante de 18 inch cu spițe multiple și anvelope Pirelli P Zero (235/45 R18). Pragurile exterioare au design nou, iar curbura portierelor spate a trebuit modificată. Clanțele sunt preluate de la modelul XJ din Seria 2, iar oglinzile retrovizoare sunt stil “bullet”. Farurile sunt LED, cu inel luminos pentru poziții, dar nu fac notă discordantă cu aspectul clasic.

xj6nickomcbrain5

Vopseaua aleasă pentru caroserie este o nuanță unică de mov. La interior, primul lucru care acaparează privirea este tapițeria din piele de culoare Pimento Red. Scaunele, au fost tapițate manual cu această piele, având cusături de culoare neagră și elemente reliefate în tetiere (numele și logo-ul Jaguar). De asemenea, perne scaunelor au fost făcute din spumă cu reliefată pentru a oferi mai mult confort. Covorașele negre lucrate manual și plafonul din Alcantara completează rafinamentul interiorului. Inserțiile de pe planșa de bord sunt din paltin, lemn pe care Nicko îl preferă pentru tobele sale.

Volanul se distinge prin sigla centrală care îl ilustrează pe Eddie Growler, un element pe care Nicko McBrain l-a folosit pentru prima oară la modelul său Jaguar XKR-S din 2013.

În planșa de bord au fost integrate atât un buton pentru pornirea motorului, cât și un ecran tactil Alpine pentru controlarea sistemului de navigație, telefonului, camerei video pentru marșarier și sistemul de entertainment.

Sistemul audio de 1100 W este o creație personalizată și include conexiune prin USB. Butoanele de control ale sistemului audio au fost fabricate din aluminiu pentru a arăta precum cele ale amplificatoarelor de chitară electrică. Și pedalele accelerației și frânei sunt făcute să semene cu pedalele de la tobe. Iar difuzoarele sunt preluate de la sistemul audio preferat al lui Nicko McBrain, cel din Jaguarul XF produs în 2012.

xj6nickomcbrain8

Antifonarea a fost îmbunătățită, cu elemente precum chederele moderne ale portierelor. Iar clasicei limuzine britanice nu-i lipsește acum nici închiderea centralizată, ori un sistem de aer condiționat mai performant.

Dar actualizările nu s-au rezumat la nivelul designului. Ținuta de drum a mașinii a evoluat datorită suspensiilor evoluate la ambele punți. La puntea posterioară amortizoarele sunt reglabile. Totodată, motorul de 4,2 litri, cu 6 cilindri în linie, a primit trei carburatoare de la legendarul Jaguar E-type. Iar eșapamentul a fost creat special pentru această mașină.

S-au petrecut mai mult de 3.500 de ore de muncă pentru realizarea proiectului Jaguar XJ6 Greatest Hits și au fost refăcute sau recondiționate 4.000 de componente ale mașinii. Dar astfel a fost dată o nouă viața unei mașini cu imensă valoare sentimentală pentru Nicko McBrain și foarte relevantă pentru farmecul atemporal al limuzinei XJ6. Mașina zăcuse în curtea lui Steve Harris, bassistul trupei Iron Maiden, după ce Nicko s-a mutat în America. Dar acum strălucește mai puternic ca niciodată, câștigându-și statutul de rockstar sub blițurile salonului de la Geneva, unde și-a purtat cu mândrie statueta în formă de jaguar, care tronează pe capotă.

Citeste si...

BMW iNEXT va avea forma unui SUV și dimensiunile unui X5
"Access by BMW": Abonament lunar pentru utilizarea unui BMW nou

Lasa un comentariu:

Comentarii