Advertisement
STIRI — aprilie 28, 2017 at 2:12 pm

Jaguar Land Rover a prezentat expoziția Violins of Hope

by

Expoziția Violins of Hope prezentată de Jaguar Land Rover are rolul de a spune poveștile cu valoare istorică din spatele viorilor care are au aparținut unor muzicieni evrei, supraviețuitori ai Holocaustului.

Viorile lui Amnon Weinstein

Viorile lui Amnon Weinstein

Foaierul Sălii Tronului din cadrul Muzeului Național de Artă al României (MNAR) a găzduit în data de 26 aprilie 2017 opt dintre numeroasele viori restaurate și colecționate de Amnon Weinstein, unul dintre cei mai respectați creatori de viori din lume. Exemplarele expuse la București fac parte din colecția personală a lui Amnon Weinstein, care prin readucerea la viață a acestor instrumente păstrează vie atât amintirea celor care au cântat la ele, cât și amintirea a circa 400 de membri din familia sa, care și-au pierdut viața în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
În cadrul evenimentului de la București, Amnon Weinstein a împărțit cu noi câteva dintre poveștile oamenilor care au cântat la aceste viori și ne-a spus și cum s-a transformat restaurarea acestor instrumente într-o misiune de viață. Înainte de război, majoritatea cântăreților la vioară din Israel și-au cumpărat instrumentele din Germania. Însă odată izbucnit Al Doilea Război Mondial a existat un boicot general față de produsele germane în urma atrocităților produse de regimul nazist. Tatăl lui Amnon Weinstein era tot un creator de viori, astfel că numeroși violoniști l-au contactat cerându-i să le cumpere vioara, alternativa fiind să o distrugă în semn de protest.
La fel ca și tatăl său, Amnon Weinstein a decis să salveze instrumentele încărcate cu istorie. Și spune cu bucurie că fiul său va continua această misiune.

New Picture (1)
Uneori durează mai bine de un an restaurarea unei viori. Rezultatul este impecabil. Iar încununarea acestei munci sunt concertele de execepție precum cel ținut la Ateneul Român în 25 aprilie 2017. Astfel, se oferă omagiul cuvenit poveștilor zguduitoare ale celor care și-au găsit refugiu în sunetul sensibil al viorilor.
Amnon Weinstein ne-a confesat faptul că zilele dinainte și de după concerte sunt foarte emoționale pentru dânsul, la fel cum este fiecare moment când găsește o nouă vioară a muzicienilor evrei care au căzut victime ale Holocaustului. La fel de marcantă este și povestea celor care au supraviețuit atrocităților. Amnon Weinstein, care acum are vârsta de 77 de ani, își amintește cum în urmă cu 5 decenii un client i-a adus o vioară la care fusese pus de soldații naziști să cânte în lagăr, în timp ce alții erau duși către execuție. La deschiderea carcasei viorii, Amnon Weinstein a găsit depusă pe aceasta cenușa celor din lagăr.
Motivul pentru care trebuie să ne aducem aminte de durere și de greșelile istoriei este pentru a nu le mai repeta. Iar expoziția Violins of Hope ne-a reamintit prin cultură de ce nu trebuie să fim indiferenți față de istorie.
Importatorul Jaguar Land Rover în România, Premium Auto, partea a Grupului Țiriac, a susținut aceast eveniment din dorința de a promova cultura și adevăratele valori, pe baza cărora se pot dezvolta principii de viață solide.

Citeste si...

Harman citește pupilele șoferului pentru a crește siguranța condusului (VIDEO)
Skoda VisionS – Așa va arăta noul SUV Skoda

Lasa un comentariu:

Comentarii