Advertisement
STIRI — ianuarie 8, 2016 at 5:43 pm

Harman citește pupilele șoferului pentru a crește siguranța condusului (VIDEO)

by

Harman a dezvoltat o tehnologie care măsoară atenția șoferului analizându-i dilatarea pupilelor și ar putea activa sistemele de asistare a condusului.

Harman

Neatenția șoferului este o cauză majoră a producerii accidentelor rutiere. Iar folosirea smartphone-ului la volan distrage și mai mult atenția, lucru de care pot fi acuzate și sistemele multimedia din mașinile moderne, care au meniuri de cele mai multe ori complicate și neintuitive. Dar chiar și dacă nu luăm în calcul aparatura digitală, cunoaștem cu toții cât de mult ne este afectată atenția la volan când suntem obosiți, surescitați ori când suntem distrați de pasageri sau din alte motive.
Harman, o companie specializată și în tehnologii pentru industria auto, a creat un sistem care descifrează activitatea creierului și depistează situațiile în care șoferul este afectat de o suprasolicitare cognitivă. Acest sistem măsoară și interpretează fluctuațiile de dilatare a pupilelor cu ajutorul unui senzor montat pe coloana volanului.
Când șoferul conduce relaxat sistemul citește o solicitare cognitive redusă, în schimb dacă șoferul răspunde la telefon atunci solicitarea cognitive crește la cote înalte, iar neatenția poate cauza de exemplu ratarea unei ieșiri de pe autostradă.

Harman spune că senzorul său elimină nevoia instalării unui sistem de senzori complicat în șezutul scaunului sau în volan. Astfel, devin redundanți senzorii care au nevoie să intre în contact cu șoferul pentru a-i măsura parametrii biometrici.
O funcție interesantă a senzorului dezvoltat de Harman este că ia măsuri de păstrare a atenției șoferului. Poate dicta trecerea smartphone-ului pe modul silențios, sau poate să gestioneze intervenția sistemelor de asistare a condusului. Practic, având în vedere ritmul alert în care se implementează sisteme de condus semi-autonom sau autonom, ne putem imagina scenariul în care senzorul lui Harman va dicta sistemelor de asistare a condusului să preia controlul mașinii pentru siguranța șoferului și a pasagerilor.

Citeste si...

Skoda VisionS – Așa va arăta noul SUV Skoda
Mercedes-Benz GLC susține expediția lui Horia Colibășanu pentru cucerirea vârfului Everest

Lasa un comentariu:

Comentarii