Advertisement
STIRI — februarie 16, 2017 at 11:11 am

Grupul PSA oferă declarații oficiale despre eventuala preluare a mărcii Opel

by

În urmă cu câteva zile a apărut în presă informația că Grupul PSA Group negociază cu General Motors achiziționarea mărcii Opel. Acum, grupul francez oferă lămuriri oficiale.

Comunicatul publicat atât de Grupul PSA, cât și de Opel, oferă următoarele lămuriri:
„Începând cu anul 2012, Grupul PSA și General Motors au implementat activități comune până în prezent, acestea concretizându-se sub forma a trei proiecte în Europa, care au generat sinergii puternice pentru cele două grupuri. În aceste condiții, General Motors și Grupul PSA examinează în mod constant noi posibilități de dezvoltare precum și alte moduri de cooperare. Grupul PSA confirmă faptul că, împreună cu General Motors, analizează numeroase demersuri strategice care urmăresc creșterea profitabilității și a eficienței operaționale, inclusiv o posibilă achiziție a mărcii Opel/Vauxhall. Totuși, nu există nici o certitudine că se va ajunge la un acord.

Opel-Insignia-Grand-Sport-304400

Cât despre poziția General Motors, Reuters a publicat un fragment dintr-un mesaj pe care CEO-ul Mary Barra se pare că l-a transmis staff-ului său. În acest mesaj, șefa General Motors spune că, deși nu poate exista o garanție referitoare la o înțelegere, orice tranzacție posibilă va permite grupului PSA și Opel/Vauxhall să își unească punctele forte complementare, sporindu-și astfel competitivitatea în contextul pieței europene care trece prin schimbări rapide. Așadar se pare că există o deschidere și din partea GM măcar de a dezvolta parteneriatul cu PSA. Însă, Mary Barra mai subliniază că nu poate da informații suplimentare la acest moment, pentru simplul motiv că încă nu s-a ajuns la punctul în care discuția a avansat până la concretizarea preluării Opel/Vauxhall de către PSA.

În orice caz, un eventual grup auto format din mărcile Peugeot, Citroen, DS, Opel și Vauxhall ar deveni al doilea producător de automobile european, după grupul Volkswagen. Însă, potențiala achiziționare poate avea implicații importante în soarta a zeci de mii de angajați ai uzinelor Opel și Vauxhall, mai ales din Germania și Marea Britanie. Conform Automotive News, Carlos Tavares, CEO-ul Grupului PSA urmează să se întâlnească atât cu reprezentanții sindicatelor din Germania, cât și cu lideri politici, inclusiv cu Cancelarul Angela Merkel. Totodată, Mary Barra a vizitat sediul principal Opel din Ruesselsheim, ocazie cu care a făcut și comunicarea internă menționată mai sus.
Având în vedere magnitudinea eventualei achiziții, nu este de mirare că statul german dorește să „acompanieze” înfăptuirea acestei tranzacții, conform informațiilor publicate de Reuters.

Concret este că industria auto se află într-o perioadă de redefinire. Tranziția către propulsiile electrice și hibride, precum și dezvoltarea sistemelor de conectivitate și condus autonom, presupun investiții colosale din partea constructorilor auto. Și nu este vorba doar despre proiectarea platformelor tehnice în comun. Practic trebuie retehnologizate uzinele, pentru a se adapta noilor procese de producție. Deci, generic spus, comasarea mai multor mărci este explicabilă drept formulă menită să asigure viabilitatea afacerilor. Desigur, ne trebuie exclus scenariul în care între PSA și Opel/Vauxhall nu va avea loc o tranzacție de cumpărare, ci un parteneriat de tip alianță. Dar răspunsul îl vom afla după seria de dezbateri cu statele și sindicatele.

Citeste si...

Lexus LC 500h – Video și date tehnice
Vestele Brooks Brothers pentru serile de toamnă mai reci

Lasa un comentariu:

Comentarii