Advertisement
STIRI — decembrie 21, 2015 at 1:09 pm

Ford va testa mașini autonome pe șoselele din California

by

Ford a primit acordul de a testa din 2016 în traficul real din California modele Fusion Hybrid care se conduc autonom.

Ford a accelerat anul acesta dezvoltarea tehnologiilor pentru automobile care se conduc autonom. Cel mai recent anunț este că va demara în 2016 un program de testare a unor prototipuri Fusion Hybrid cu funcții de condus autonom în traficul real din California. Acest pas vin după ce în ianuarie Ford a inaugurat în Palo Alto un centru de cercetare și dezvoltare unde peste 100 de specialiști proiectează soluții de mobilitate pentru viitor.

Ford Fusion Hybrid

Din programul amplu demarat de Ford face parte inclusive un proiect cu rol umanitar. Ford a lucrat împreună cu Riders for Health pentru a colecta date GPS care vor face mai ușoară livrarea de vaccinuri și înrijire medicală către persoanele din Africa rurală. Colectarea de date s-a făcut cu ajutorul unor pick-up-uri Ranger și a unor motociclete dotate cu tehnologie OpenXC.
Știrea despre testarea mașinilor autonome pe șosele publice vine după ce Ford a demarat în luna noiembrie sesiunile de teste în Mcity. Acesta este un mini oraș creat de Univesitatea din Michigan, care a fost deschis în luna iulie și simulează situații de trafic reale cu treceri de pietoni, intersecții variate, tuneluri, rampe, șosele cu mai multe benzi etc.. Ford este primul constructor auto care a testat un automobil autonom în Mcity. Aceste prototipuri create pe baza modelului Fusion Hybrid folosesc camere video, radar, senzori cu ultrasunete și senzori LiDAR pentru a crea în timp real o hartă 3D a mediului înconjurător, astfel încât mașina să devină conștientă de toate obstacolele din vecinătatea sa.

Atenție la pietoni!

Constructorul american acordă o atenție specială în dezvoltarea funcțiilor de condus autonom capabile să evite coliziuni cu pietonii.
Ford a anunțat în 2015 că a desfășurat un studiu cu circa 10.000 de persoane din Europa pentru a înțelege comportamentul acestora în timp ce traversează strada. Iar rezultatele sunt îngrijorătoare. 57% dintre utilizatorii de smartphone au admis că folosesc aparatul chiar și când traversează strada prin locuri nepermise. Persoanele cu vârste între 18 și 24 de ani sunt cele care folosesc cel mai des aparate precum smartphone în timp ce trec strada. 68% dintre aceștia au recunoscut că vorbesc la telefon, 62% că ascultă muzică la telefon, 34% că scriu mesaje, iar 22% au spus că au avut accidente sau au fost în situații în care aproape au fost loviți de mașini în timp ce traversau.
Din cele 10 țări europene în care Ford a desfășurat studiul, România are cel mai mare număr de pietoni care folosesc telefoane sau alte aparate în timp ce traversează strada. Mai exact, acest comportament este tipic pentru 83% dintre românii intervievați.

Ford a introdus deja pe modele precum Galaxy, Mondeo sau S-Max funcția de detectare a pietonilor inclusă în sistemul Pre-Collision Assist, care frânează automat mașina dacă observă o persoană pe trasa acesteia. Informațiile livrate de o cameră video amplasată în partea de sus a parbrizului și un radar încorporat în spoilerul față sunt folosite pentru depistarea în mod special a persoanelor și distingerea față de alte obstacole.

Pedestrian Cross the Road

Citeste si...

Porsche Cayenne GTS – tuning de casă?
Mazda VISION COUPE – Cel mai frumos model concept al anului

Lasa un comentariu:

Comentarii