Advertisement
RETRO, STIRI — mai 7, 2019 at 4:27 pm

ExCES de Eleganță: cel mai prestigios eveniment auto din România ajunge pe marele ecran.

by

58586627_1065296216992355_7627672492458377216_n

O tradiție interbelică, alături de eleganța regală a Castelului Peleș, sunt ingredientele unui eveniment de anvergură internațională – Concursul de Eleganță Sinaia, organizat de Retromobil Club România, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Ca partener de tradiție al evenimentului, Mașinistul surprinde atmosfera feerică a concursului și o transpune într-un film despre pasiune, rafinament și prestigiu automobilistic, distribuit în exclusivitate de Grand Cinema & More.

La granița dintre documentar și film narativ, ExCES de Eleganță ecranizează ediția din 2018 a Concursului de Eleganță Sinaia, care s-a desfășurat în weekendul 29-30 iunie, pe domeniul Castelului Peleș. A fost una dintre cele mai dificile ediții ale concursului, vremea ploioasă și evoluția imprevizibilă a programului testându-le răbdarea tuturor celor implicați. Filmul trece prin multiple schimbări de perspectivă, de la cea a unui narator participant în concurs, la cea a unui reporter care urmărește acțiunea din exterior.

Concursul de Eleganță 2018 a avut 28 de automobile istorice participante în competiție, împărțite pe categorii în funcție de anul de fabricație, timpul caroseriei sau proveniență. Diversitatea materialului de concurs subliniază foarte bine caracterul eclectic al evenimentului, care aduce laolaltă modele exclusiviste, cu o valoare estimată la câteva milioane de euro, dar și automobile clasice de producție autohtonă, cu o puternică valoare de patrimoniu pentru țara noastră.

Ediția din 2018 a Concursului de Eleganță a avut și o importantă semnificație pentru marca Dacia, sărbătorind 50 de ani de la intrarea în producție a primului model construit la Colibași: 1100. Aceasta este și intriga filmului ExCES de Eleganță – Mașinistul (Alin-Alexandru Ionescu) înscriindu-se în concurs cu Săftica (Dacia sa 1100) pentru a celebra jubileul mărcii românești.

ExCES de Eleganță este un rezumat al Concursului de Eleganță Sinaia, care urmărește cronologic și în detaliu desfășurarea evenimentului. O atenție aparte este acordată poveștilor spuse de prezentatorii defilării pe covorul roșu (Alexandru Șeremet și Irinel Marghioala), care vin cu informații mai puțin cunoscute despre automobilele înscrise în concurs, reținând atenția unui public numeros care a înfruntat vremea capricioasă ore întregi. Filmul migrează apoi spre genul muzical, urmărind parada vehiculelor istorice prin orașul Sinaia, într-o perfectă sincronizare audio-vizuală care ridică tensiunea și pregătește publicul pentru deznodământul concursului: festivitatea de premiere. Prezentată de Bogdan Coconoiu, președinte al Retromobil Club România, decernarea premiilor a fost un adevărat maraton printre picăturile de ploaie – care au pus la grea încercare elegantele automobile decapotabile.

Despre Retromobil Club România

Asociația Retromobil Club România (R.C.R.) este o organizație non profit, fondată în anul 1998 de un grup de 21 de pasionați de vehicule istorice. În prezent, asociația are peste 2000 de membri grupați în Filiale Județene. Președinte de onoare al R.C.R. a fost în perioadă 2004-2017. MS Regele Mihai al României. Asociația este din anul 2004 Autoritate Națională F.I.V.A. – (Federația Internațională a Vehiculelor Istorice – instituție parteneră UNESCO), fiind organismul care eliberează conform legislației române în vigoare Atestatul de Vehicul Istoric. Anual asociația organizează în medie 35 de evenimente, multe dintre acestea având caracter internațional, evenimentul central fiind Concursul de Eleganță Sinaia organizat la Castelul Peleș. Începând din anul 2005, când în Romania a fost demarat procesul de atestare si până in prezent, peste 5000 de vehicule au primit statutul de vehicul istoric.

 Despre Mașinistul

Omul din spatele emisiunii Mașinistul, Alin-Alexandru Ionescu, este un jurnalist auto cu o experiență de 8 ani în presa de specialitate, timp în care a scris în publicații precum Top Gear, Auto Bild, Auto Pro, Motor Clasic Magazin sau Auto Motor și Sport. Deși această activitate l-a adus mai mereu printre cele mai noi automobile, Alin a fost mereu pasionat de istoria auto. Atras de evenimentele organizate de Retromobil, a descoperit o comunitate care i-a insuflat „microbul” ireversibil al dragostei pentru mașinile istorice. Dorința de a transmite experiențe și informații către publicul larg a fost mereu un „defect profesional”, așa că Alin a creat Mașinistul, un nou produs media concentrat pe poveștile automobilelor de colecție.

Cu o producție care s-a îmbunătățit de la un episod la altul, Mașinistul a atras un public numeros, dornic să afle povești inedite despre oameni și mașini clasice. De-a lungul timpului au apărut și câteva filme cu mașini produse în alte țări, însă cele mai multe episoade au fost dedicate automobilelor românești – adică modele Dacia, ARO și Oltcit.

După trei ani de prezentat povești cu mașinile altor pasionați, Alin a decis anul trecut să treacă pasiunea la rang de proprietate, cumpărându-și propriul automobil de epocă. Și pentru că tocmai se împlineau 50 de ani de când Dacia a început producția de automobile, decizia privind modelul a fost foarte simplă. Așa că în viața Mașinistului a apărut o vedetă: Săftica, o Dacia 1100 plină de caracter. A urmat participarea la Concursul de Eleganță Sinaia și ideea nebună de a face un film de eveniment care să ajungă pe marele ecran. Continuarea poveștii o găsiți la Grand Cinema & More: https://www.grandentertainment.ro/grand-cinema-more/show/exces-de-eleganta

Comunicat de presă: Alin-Alexandru Ionescu – producător al filmului ExCES de Eleganță

CES Poster online

Citeste si...

Audi R18 nu renunță la diesel în Le Mans
Porsche Design etalează ceasuri inspirate de Porsche 356 la Baselworld

Lasa un comentariu:

Comentarii