Advertisement
STIRI — ianuarie 7, 2016 at 11:56 am

BMW i Vision Future Interaction – Revoluția interacțiunii cu mașina

by

BMW i Vision Future Interaction demonstrează modul în care interacțiunea dintre om și mașină se va transforma odată cu sosirea vehiculelor complet autonome.

P90206939_highRes_bmw-group--ces-2016-

BMW a dezvoltat pe baza lui i8 Concept Spyder un nou prototip, denumit i Vision Future Interaction. Acesta prezintă revoluția care va marca în curând modul în care interacționăm cu automobilul și felul în care experiența condusul se va transforma odată cu apariția mașinilor care pot rula complet autonom.

Constructorul bavarez demonstrează evoluții foarte avansate ale comenzilor prin gesturi, ale modalităților de afișare digital și conectivitate cu dispozitivele inteligente precum smartphone-ul, care au devenit deja parte integrate din viața omului modern.

Înainte de a porni la drum, șoferul conceptului BMW i Vision Future Interaction poate vedea pe smartphone sau smartwatch, de exemplu, informații precum rutele propuse de sistemul de navigație său pot vedea cât de încărcate sunt bateriile care alimentează motoarele electrice ale mașinii. Toate aceste informații sunt apoi redate pe ecranele corespondente din bordul automobilului, care este conectat cu dispozitivele mobile ale șoferului.

P90207117_highRes_bmw-group--ces-2016-

BMW i Vision Future Interaction afișează o varietate de date prin intermediul sistemului Head-Up-Display (proiectarea informațiilor pe parbriz, în câmpul vizual al șoferului), ecranul cu afișare 3D care ține locul ceasurilor de bord și ecranul cu diagonală de 21 de inci și lățime de 40 cm amplasat în partea superioară a planșei de bord.

În ecranul din spatele volanului sunt redate atât viteza, consumul, autonomia, cât și informații despre vehiculele din fața mașinii sau cele care urmează să fie întâlnite în trafic și nu sunt momentan în câmpul vizual. Dacă automobilul se află în modul de rulare automat, va alerta șoferul să preia comanda volanului în cazul în care consideră că este nevoie pentru evitarea unor situații din trafic. Iar această alertă oferă șoferului un timp de 5-7 secunde să intervină.

P90207114_highRes_bmw-group--ces-2016-

Mașina anunță șoferul printr-o alertă specială atunci când se ajunge în zone în care poate fi lăsată să meargă complet singură. Astfel, șoferul știe că este pe o porțiune unde poate să comute pe modul de rulare complet autonom. Constructorul german dă drept exemplu rularea pe unele secțiuni ale autostrăzilor din Germania sau în traficul aglomerat de pe autostrăzile din SUA (pe benzile de tip Car Pool). Odată activat modeul de rulare autonom, volanul conceptului BMW i Vision Future Interaction se luminează în albastru. Iar dacă mașina trebuie să părăsească banda de mers dedicată modului autonom, atunci volanul se luminează în roșu, astfel ca șoferul să preia controlul.

Tot în situația în care mașina rulează autonom, volanul se retrage mai aproape de bord cu câțiva centimeri, iar profilul zonelor laterale ale scaunului șoferului se destinde. Astfel șoferul se poate relaxa într-un spațiu mai generos și are o mai mare libertate de a se întoarce către dreapta, pentru a-și îndrepta mai mult atenția spre ecranul panoramic multifuncțional.

O altă funcție pe care BMW o ia în considerare pentru ecranul panoramic este inclusiv redarea video, pe lângă cea audio, a conversațiilor telefonice. Acest lucru este posibil în timp ce se rulează în modul autonom. De asemenea, ecranul panoramic intermediază navigarea pe internet, accesarea e-mail-ului, redarea de conținut audio-video.

Dar în stilul caracteristic, BMW nu a uitat de plăcerea de a conduce și asistă șoferul prin afișarea în Head-Up-Display unor linii care indică trasa ideală sau a punctelor de frânare optime.

P90207113_highRes_bmw-group--ces-2016-

Conceptul BMW i Vision Future Interaction demonstrează și o evoluție majoră a sistemului de comenzi prin gesturi. Despre noua tehnologie denumită AirTouch puteți citi detalii accesând link-ul către articolul dedicat.  

Citeste si...

Auto Concept – Consilierul personal pentru automobilul ideal
Anvelopa Goodyear IntelliGrip ajută mașinile autonome să “citească” șoseaua și condițiile de rulare

Lasa un comentariu:

Comentarii