Advertisement
RETRO, STIRI — ianuarie 29, 2016 at 5:14 pm

Azi se împlinesc 130 de ani de la nașterea automobilului

by

În 29 ianuarie 1886, Carl Benz a depus patentul pentru vehiculul cu motor pe benzină care marca nașterea automobilului.

Carl Benz

În 1985 Carl Benz a creat un vehicul cu șasiu special și trei roti, căruia i-a montat un motor în patru timpi cu un cilindru. Acest motor cu ardere internă folosea benzină pe post de combustibil, mergea cu 400 rpm, avea 945 cmc și dezvolta 0,55 kW (0,75 CP). Carl Benz a depus în 29 ianuarie 1886 patentul pentru acest vehicul capabil să atingă 16 km/h. Aceasta este considerată ziua de naștere a automobilului, perceput așa cum îl vedem și azi, ca un mijloc de transport cotidian.

Prima apariție publică a vehiculului a avut loc în 3 iulie 1886, pe Ringstrasse în Mannheim. Dar adevărata demonstrație a capacității mașinii a avut loc în august 1888, când Bertha, soția lui Benz, a făcut împreună cu fii săi Eugen și Richard o călătorie dus-întors între Mannheim și Pforzheim, fără ca inginerul să știe. Bertha a condus Model 3, o variantă îmbunătățită a vehicului inițial. Astfel, a fost oferită dovada că vehiculul proiectat de Benz este potrivit pentru utilizare zilnică.

Din 2011, documentul care conține patentul pentru triciclul lui Carl Benz a fost inclus în programul Memoria Lumii al lui UNESCO, din care mai fac parte Biblia Gutenberg, Missa în Si Minor a lui Johann Sebastian Bach și Magna Carta.

Nu trebuie să uităm că tot în 1886, Gottlieb Daimler a depus la rândul său un patent independent de Carl Benz, pentru un vehicul cu patru roți (o mică trăsură) care avea un motor cu ardere internă.

Citeste si...

Toyota investește în inteligența artificială
VIDEO: Lamborghini Huracan RWD Spyder ne dezamorțeste simțurile

Lasa un comentariu:

Comentarii