Advertisement
RETRO — noiembrie 14, 2014 at 5:10 pm

Skoda 966 Supersport – un erou necunoscut

by

Skoda 966 SupersportSingurul exemplar Skoda 966 Supersport rămas în lume a fost restaurat de specialiștii Skoda, iar acum mașina poate fi admirată în muzeul producătorului ceh din Mlada Boleslav.

În anul 1950, trei exemplare Skoda 966 Supersoprt au fost produse, iar ultima participare într-o cursă a fost în anul 1962. Din păcate, doar un singur exemplar a supraviețuit trecerii timpului, iar până în anul 2007, acest exemplar a fost deținut de pilotul ceh Ivan Micik. Acum șapte ani, Skoda a achiziționat modelul respectiv și a început procesul de restaurare.

Skoda 966 Supersport a debutat pe 24 septembrie 1950 în Marele Premiu al Cehoslovaciei și, sub comenzile pilotului Miroslav Fousek, a obținut locul doi la în categoria de cilindree de până la 1.100 cmc. Din cele trei modele produse unul a fost grav avariat într-una dintre curse și a fost scos din “circulație”.

Cele două modele rămase au primit motorizări diferite: unul a rămas cu un motor normal aspirat, în timp ce altul a beneficiat de supraalimentare. De-a lungul timpul cilindreea motoarelor a a crescut de la 1.089 cmc până la 1.500 cmc. Ultima varianta de cilindree oferea modelului echipat cu propulsorul normal aspirat o putere maximă de 90 de cai-putere. Versiunea supraalimentată dezvolta nu mai puțin de 180 de cai-putere și atingea o viteză maximă apropiată de pragul de 200 km/h.

Citeste si...

Drumul spre Glorie
Aston Martin Goldfinger DB5 - Renaște mașina clasică a lui James Bond

Lasa un comentariu:

Comentarii