Advertisement
RETRO — decembrie 22, 2014 at 10:05 am

Mercedes-Benz 190 SL Convertible

by

ROT_7388De mașini clasice nu se vorbește peste tot. Nu le găsești la tot pasul și nu sunt pline de tehnologie de ultimă generație. Multe dintre ele nu sunt nici manevrabile, nici ușor de condus și cu siguranță pot fi obositoare la drum lung. Dar uneori frumusețea nu se măsoară în ani și fiecare oldtimer ascunde o poveste. Fie că e vorba de modul în care a ajuns să fie fabricat, fie că e vorba de ceea ce a reprezentat el de-a lungul timpului pentru generații întregi sau doar pentru simplul motiv că lucrul vechi e lucru bine făcut.

Este și cazul lui Mercedes-Benz 190 SL. Un model care la început a fost socotit fără prea multe șanse de izbândă, dar care a atras rapid laudele publicațiilor vremii odată cu lansarea oficială de la New York în anul 1954. De fapt, strategia Daimler‑Benz a fost să construiască o mașină sport cu un preț rezonabil pentru piața americană, iar rezultatul l-a reprezentat o sportivă rapidă și elegantă ce putea fi utilizată în viața de zi cu zi.

Se spune că fericirea se regăsește în lucrurile simple. Poate că e adevărat, dar cu siguranță unele lucruri simple necesită pasiune și multă muncă.

Mercedes-Benz 190 SL este fratele mai mic al celebrului Gullwing (Mercedes-Benz 300 SL) care, la vremea sa, era catalogată drept cea mai rapidă și mai frumoasă decapotabilă produsă în serie. Era o mașină de curse pentru stradă ce avea să devină sursă de inspirație pentru SLS AMG (modelul care a reinventat o legendă). Mercedes-Benz 190 SL este asemănător cu Gullwing în ceea ce privește designul și ingineria, dar a fost privit mai degrabă ca o mașină de cruising și nu ca o mașină de curse datorită propulsorului său de 1,9 litri. Cu toate acestea, cei 105 CP și sistemul de asistare la frânare reprezentau apogeul industriei auto la vremea respectivă. Mai mult, performanțele dinamice erau impresionante pentru anii ’60. 190 SL venea cu o transmisie manuală cu patru rapoarte, iar datele tehnice ne arată că accelera de la 0 la 100 km/h în 14,5 secunde și că putea atinge o viteză maximă de 171 km/h.

Mercedes-Benz 190 SL este una dintre cele mai frumoase mașini construite vreodată de Mercedes-Benz. Este un model care inevitabil va atrage toate privirile și care te ajută să ieși din anonimat. Modelul disponibil la Heritage Auto este fabricat în anul 1960 și a fost restaurat complet. Motorul și cutia de viteze funcționează perfect, caroseria a fost revopsită în culoarea originală alb-crem a mărcii Mercedes-Benz din anii ’50, iar elementele cromate arată impecabil. La fel și interiorul. Scaunele au fost recondiționate, iar toate instrumentele de bord sunt originale și funcționează fără cusur.
E drept, nu ai închidere centralizată, cruise control sau sistem de navigație și nici nu ai un sistem audio performant ce poate fi acționat de pe volan. Ai în schimb un radio original, un volan și un bord superb, un interior în două culori, alb/roșu, niște scaune din piele și un soft-top de culoare neagră recondiționat. Mici detalii care aruncă un soi de vrajă asupra privitorului de rând. Într-adevăr, 190 SL este o mașină pe care o poți deține doar cu sufletul •

 

Foto: Cars Photo

Locatie: Heritage Auto

Citeste si...

VIDEO: Jaguar va produce 9 exemplare XKSS, contra sumei de 1 milion de lire sterline
VIDEO: ETA 02 Cabrio – Nostalgia modernă

Lasa un comentariu:

Comentarii