Advertisement
PICTORIALE — octombrie 5, 2015 at 11:25 am

Seat Ibiza și Dan Cruceru – Bucuria și frumusețea escapadelor spontane

by

F87A6119

Seat Ibiza este genul de mașină care te lasă să guști din plin momentele libere. Dan Cruceru găsește în Seat Ibiza prietenul cel mai bun atunci când trebuie să înfrunte agitația cotidiană.

Segmentul mașinilor de oraș nu mai este demult dedicat exclusiv doamnelor și domnișoarelor. Încet‑încet, bărbații au reușit să treacă peste prejudecățile ce însoțeau modelele din clasa mică și au descoperit, destul de repede, că în traficul urban o mașină micuță, fâșneață și agilă e antidotul perfect pentru blocajele în trafic. Seat Ibiza este unul dintre modelele care au ajutat la demontarea miturilor și a reușit să facă asta prin design, prin echipare și prin felul în care te face să te simți atunci când urci la volanul lui. Downsizing-ul, alături de supraalimentarea motoarelor de cilindree mică, a ajutat enorm, reușind astfel să aducă și sub capota modelelor considerate „de oraș“ suficientă putere pentru orice fel de deplasare și în special pentru cele extraurbane.

Pe lângă toate avantajele oferite de dimensiunile compacte, Seat Ibiza are un farmec aparte care-l evidențiază în segmentul din care face parte. Spiritul său latin, numele și în special caracterul său îi oferă noului Ibiza un fel diferit de a fi. Iar acest lucru, în contextul în care „mașina“ devine mult mai mult decât un simplu mijloc de transport, pare să fie cartea câștigătoare pe care spaniolii de la SEAT au mizat.

Pe măsură ce modelele subcompacte au început să câștige teren și să-și dovedească polivalența, eficiența, dar și caracterul practic, SEAT a înțeles că succesul nu apare din senin și că trebuie să muncești pentru el. Tocmai din acest motiv, Ibiza a devenit ușor unul dintre cele mai căutate modele din clasă. Designul, echipările, dar și calitatea interiorului, alături de versatilitate, l-au propulsat repede pe micul spaniol în topul preferințelor.

Versiunea testată de noi este echipată cu motorul de 1,2 litri, pe benzină, supraalimentat, ce dezvoltă 90 de cai-putere, între 4.400 și 5.400 de rotații pe minut. Momentul motor maxim este 160 Nm și este disponibil încă de la 1.400 de rotații pe minut. Flexibilitatea și elasticitatea acestui motor sunt puse în evidență și de etajarea transmisiei manuale cu cinci rapoarte. Așa cum spuneam și mai devreme, downsizing‑ul a venit la pachet cu supraalimentarea, fapt ce permite un comportament dinamic și agilitate deosebită pentru noul SEAT Ibiza. Pe hârtie, SEAT Ibiza 1.2 TSI accelerează de la 0 la 100 km/h în 10,7 secunde, cu o viteză maximă de 184 km/h. Ținând cont de faptul că mașina cântărește sub 1.100 de kilograme, e lesne de înțeles că un comportament dinamic mai plăcut e greu de egalat în clasa subcompactelor. Mai mult, direcția oferă un feedback suficient pentru a te ține în permanență conectat la drum, iar setările suspensiei oferă un mix extrem de reușit între confort și agilitate.

„Din punctul de vedere al șoferului, noul SEAT Ibiza este, fără îndoială, unul dintre cele mai plăcute modele pe care le-am condus”, ne spune Dan Cruceru. „Iar dacă iei în calcul și designul elegant, cu tușe sportive, liniile inconfundabile și atitudinea mașinii, ai de-a face cu pachetul perfect”, adaugă Dan.

Desigur, într-o vreme în care totul se petrece mult mai repede, în care nevoia de confort și calitate este tot mai puternică, SEAT Ibiza trebuia să ofere un interior de top. Și, din punctul meu de vedere, și acest lucru le-a ieșit cum nu se poate mai bine spaniolilor. Cei de la SEAT au înțeles că Ibiza trebuie să ofere ceva deosebit într-o piață saturată de interioare anoste, astfel că au desenat unul dintre cele mai atractive cockpit‑uri din segment. Forma scaunelor, combinațiile de culori, artificiile de design, ornamenele din jurul gurilor de ventilație și materialele sunt extrem de atractive.  În plus, calitatea interiorului este completată de un caracter practic de invidiat pentru o subcompactă. Multitudinea spațiilor de depozitare, precum și bancheta spate rabatabilă asimetric sunt doar câteva dintre plusurile pe care SEAT Ibiza le oferă celor aflați la bordul său.

Un alt aspect important în epoca conectivității este sistemul multimedia oferit de Ibiza. Mașina testată de noi este echipată cu sistemul Media System Plus. Acesta include un ecran tactil de 6,5 inch, alături de conexiune prin Bluetooth pentru telefonul mobil, posibilitatea conectării unui card SD, precum și un sistem de sunet cu șase difuzoare. Și veștile bune nu se opresc aici. La bordul lui SEAT Ibiza te mai poți bucura și de pilot automat, cameră video pentru mersul cu spatele, sistem automat de climatizare sau de volanul multifuncțional prin intermediul căruia poți controla funcțiile sistemului audio, ale computerului de bord sau ale telefonului.

Pe de altă parte, pentru a oferi o mașină competitivă în acest segment, orice producător trebuie să țină cont și de prețul de achiziție al mașinii, iar din acest punct de vedere SEAT merită toate laudele. Mașina testată de noi, în echiparea Style, are un preț de listă ce pornește de la 13.304 euro, cu TVA inclus. De banii aceștia primești o mașină extrem de atractivă, foarte frumos desenată, propulsată de un motor mic, supraalimentat, care se conduce minunat și care vine echipată cu mai toate lucrurile de care ai nevoie atunci când ești la volan. Dar cel mai important este faptul că SEAT a înțeles că mașinile trebuie să îți ofere ocazia să experimentezi, să descoperi lucruri noi și să te facă să zâmbești de fiecare dată când te urci la volan, iar Ibiza este una dintre acele mașini de care te desparți cu greu. E simpatică, polivalentă, frumoasă, dinamică și nu uită că experiențele frumoase au nevoie, de fiecare dată, de un companion pe măsură

Date tehnice Seat Ibiza 1.2 TSI:

Preț cu TVA (euro): de la 12.426

Putere (CP/rpm): 90/4.400

Cuplu (Nm/rpm): 160/1.400

0-100 km/h (s): 10,7

Viteză maximă (km/h): 184

Consum mediu (l/100 km): 4,9

Emisii CO2 (g/km): 116

Highlights:

Seat Ibiza este modelul care iese în evidență și se detașează de rivali prin prisma designului exterior și a caracterului de care dă dovadă.

Ibiza te ajută să descoperi lucruri noi, să experimentezi, să zâmbești și să te bucuri de viața la volan.

O combinație de culori foarte reușită, materiale de calitate și un nivel de echipare de top. Ce ți-ai putea dori mai mult?

Citeste si...

Ilie Năstase și BMW X5 - Made to measure
Cătălin Ștefănescu și Mercedes-Benz GLC: Aspirații elevate

Lasa un comentariu:

Comentarii