Advertisement
PICTORIALE — septembrie 28, 2017 at 10:42 am

Petre Fumuru și Nissan Qashqai: Mobilitate inteligentă

by

Mobilitate inteligentă 

Omul, sau mai bine zis șoferul, nu trebuie să lipsească din ecuația mobilității inteligente. Drept urmare, Petre Fumuru și noul Nissan Qashqai ne explică mai exact cum avantajele aduse de sistemele de asistență la conducere pot să completeze experiența condusului.

Text: Alex Buțu    Foto: Dragoș Savu

Cu peste 2,3 milioane de exemplare comercializate până în februarie 2017, Nissan Qashqai este cel mai bine vândut crossover urban din Europa. Cariera sa a demarat în urmă cu zece ani, când era pionierul unui format de automobil care avea să fie apoi copiat de concurență, fiindcă dicta noi standarde de versatilitate. Nissan chiar subliniază că nu mai puțin de 21 de modele concurente au fost lansate de ceilalți constructori auto în segmentul lui Qashqai. Succesul său vine din faptul că îmbină cu stil avantajele tipice unui SUV, adică spațiul și capacitatea de a se aventura în natură, și beneficiile unei mașini de oraș, adică un consum redus de combustibil și dimensiuni și manevrabilitate care fac lejer condusul în mediul urban aglomerat. Din vara acestui an, a doua generație Nissan Qashqai ridică din nou standardele odată cu actualizarea estetică și tehnologică. Polivalența aceasta este caracteristică și în cazul lui Petre Fumuru, pentru care sunt naturale rolurile de actor, prezentator TV, tată, pasionat al volanului și, nu în ultimul rând, exemplu în ceea ce privește stilul unui gentleman modern. Asta îl face să rezoneze cu stilul lui Nissan Qashqai.

Indiferent despre ce capricii ale vremii ne anunță Petre Fumuru la buletinul meteo difuzat pe postul Realitatea, sau indiferent de condițiile de rulare, Nissan Qashqai va dovedi că este o mașină cu adevărat versatilă. Este disponibil în versiuni cu tracțiune pe puntea față, sau cu tracțiune integrală, care direcționează 50% din cuplu roților spate, completate cu sisteme de asistență la pornirea din rampă și de control al stabilității și frânării.

Un punct comun al lui Petre Fumuru și Nissan Qashqai este că amândoi pun accent pe o experiență la volan cât mai plăcută, prin dinamism și o ținută de drum rafinată. În acest sens, actualizările primite de Nissan Qashqai au adus o evoluție consistentă.

Confortul superior rezultă din revizuirea suspensiilor, reducerea înclinărilor caroseriei și antifonarea suplimentară. Iar agilitatea și manevrabilitatea beneficiază de noi brațe anti-ruliu cu diametru mai mare și un sistem de direcție care răspunde mai precis și transmite mai puține vibrații cauzate de denivelările carosabilului. După cum și lui Petre îi place să dețină controlul mașinii, Nissan Qashqai dă șoferului opţiunea de a-și regla direcţia în modurile Normal sau Sport. La fel, sistemul Chassis Control oferă control activ al direcţiei şi al caracteristicilor de rulare.

Toate acestea sunt în ton cu Petre Fumuru. El ne spune fără jalonări că este tipul de șofer care vrea să simtă experiența condusului pe deplin: „Am prea mare plăcere să conduc și nu aș vrea să las mașina să facă totul pentru mine. Cred că tehnologia asta a venit din nevoia omului modern de a face multe alte lucruri la volan. Îmi place să conduc și inclusiv să mă chinui atunci când parchez lateral sau când nu am loc. Dar e adevărat că mașinile și tehnologia au progresat pentru a te proteja pe tine ca șofer și pentru a proteja pietonii.“ Nissan Qashqai răspunde profilului de șofer care vrea să simtă plăcerea pură a condusului, dar în același timp să știe că se poate baza pe tehnologii care îi vor veni în ajutor în momente delicate. Aceasta este definiția mobilității inteligente oferită de Nissan.

medie_SSD1248

Eleganța și rafinamentul definesc în egală măsură stilul lui Petre Fumuru și al celui mai popular crossover urban din Europa.

medie_SSD1423

SUV-ul Nissan Qashqai 1.6D 2WD X-TRONIC este creditat cu un consum de 4,7 l/100km, care rivalizează modelele hatchback economice.

Prin noul sistem infotainment NissanConnect, Qashqai permite șoferului să își verifice newsfeed-ul Facebook, tweet-urile și recomandările TripAdvisor într-un mod mai sigur decât prin a-și distrage atenția cu telefonul. Iar sistemele Nissan Safety Shield oferă funcții precum frânare automată pentru evitarea unei coliziuni, dacă șoferul nu reacționează în timp util.

Nu lipsesc sisteme pentru recunoașterea indicatoarelor rutiere, avertizarea la părăsirea benzii de rulare, detectarea mașinilor din unghiul mort și alerta pentru clipele când atenția șoferului este scăzută. Iar pentru cei care nu sunt atât de dedicați reușitei de a parca singuri mașina, precum este Petre, există un sistem de executare automată a manevrelor de parcare.

Practic, toate acestea oferă mai multă încredere celor de la volan pentru a se bucura de șofat. Putem spune și că aceste sisteme te fac să te comporți responsabil, sau altfel zis, ca un gentleman la volan. Iar Petre subscrie:

„A fi un gentleman la volan înseamnă cum conduci, nu ce mașină conduci sau cum ești îmbrăcat. Un gentleman este cel care dă prioritate, care nu claxonează la semafor, care nu înjură sau nu forțează intersecția. De fapt, sunt reguli, nu este ceva inventat.“

Petre Fumuru ne spune că lui îi servesc mai ales mașinile cu care se poate strecura ușor prin traficul urban, unde circulă mult. Din același motiv apreciază cutia de viteze automată. Nissan Qashqai răspunde acestor preferințe cu o transmisie X-TRONIC cu variație continuă și cu sisteme inteligente precum rețeaua de camere video care oferă o vedere împrejurul mașinii. În plus, este propus și sistemul care avertizează atunci când un autoturism sau un pieton traversează prin spatele crossover-ului, în timp ce acesta face o manevră în marșarier.

Veleitățile lui Nissan Qashqai de crossover adaptat vieții și solicitărilor cosmopolite sunt confirmate și de motorizările eficiente, precum propulsorul diesel de 1,6 litri și 130 CP, care se remarcă printr-un consum mixt de doar 4,8 l/100 km, comparabil cu al unui hatchback compact.

Argumentele aduse de tehnologiile inteligente sunt înglobate într‑un design definit de eleganță modernă. Acest stil nu este propriu doar lui Nissan Qashqai, ci descrie și flerul estetic al lui Petre Fumuru, care ține mereu la un aspect impecabil, indiferent de vestimentație. Până la urmă și mașina și șoferul trebuie să inspire încredere și respect.

medie_SSD1384

Rafinamentul interiorului este accentuat de materiale precum tapițeria de piele Nappa a scaunelor.

Nissan Qashqai 1.6D 2WD X-TRONIC

Preț de listă cu TVA (euro): de la 25.190
Putere (CP/rpm): 130/4.000
Cuplu (Nm/rpm): 320/1.750
0-100 km/h (s): 11,1
Viteză maximă (km/h): 183
Consum mediu (l/100 km): 4,7
Emisii CO2 (g/km): 122

Citeste si...

Interviu Ion Țiriac - Noblețea pasiunii
Alex Dona și Ford Mustang: Efectul Steve McQueen

Lasa un comentariu:

Comentarii