Advertisement
PICTORIALE — octombrie 3, 2019 at 10:03 am

Charlie Ottley și motocicletele Harley-Davidson – Călătorul

by

Privește România prin ochii lui Charlie Ottley, cutreierând-o în șaua unui Harley‑Davidson, și te vei reîndrăgosti iremediabil de ea!

Text: Alex Buțu; Foto: Dragoș Savu

SSD_1965

Călătoria înseamnă cunoaștere. Atât despre lume, cât și despre tine însuți. Este o pasiune definitorie pentru marca Harley-Davidson și comunitatea sa, din care face parte și jurnalistul britanic Charlie Ottley. El a oferit publicului național și international oportunitatea redescoperirii frumuseților României prin intermediul documentarelor Wild Carpathia și Flavours of Romania. Se zice că lumea arată altfel atunci când mergi pe un Harley-Davidson. La fel, întregul mapamond a admirat România văzută prin ochii lui Charlie Ottley, care ne-a oferit o viziune unică prin documentarele Wild Carpathia (wildcarpathia.tv) și Flavours of Romania (flavoursofromania.com).

În stilul său captivant, Charlie ne-a povestit cum s-a îndrăgostit de România după ce a străbătut-o în șaua propriului Harley-Davidson:

„Timp de 15 ani am fost prezentator pentru canalul Travel, iar ulterior am făcut documentarele despre România. În acest parcurs am devenit conservaționist. Am venit în România după ce, timp de 13-14 ani, am realizat seria de documentare Flavours of în Chile, Peru, Spania, Mexic, Africa de Sud, Scoția, Grecia și Columbia. Apoi, prietenul meu Paul Lister, care este de asemenea conservaționist, mi-a spus că merge la un eveniment caritabil în România și că ar trebui să văd cum arată peisajul. Mi-a zis: «Vei vedea cum arăta Scoția acum 500 de ani, înainte să împușcăm ultimul lup și să distrugem pădurile.» Când am ajuns în România mi s-a părut că este incredibil de frumoasă. Mă simțeam ca în filmul Lord of the Rings (Stăpânul Inelelor). Și este un ecosistem încă intact în mare parte, deși pădurile sunt tăiate într-un ritm de aproape trei hectare pe oră și nimeni nu investește în monumente și patrimoniu, astfel că multe castele, sau zone precum Băile Herculane, se dărâmă sau sunt în ruine. Așa m-am gândit să fac seria Wild Carpathia formată din câte un documentar dedicate fiecărei regiuni istorice. Dar am vrut să călătoresc în această experiență pe motocicletă, pentru a face o producție în stil Top Gear, care să fie atractivă pentru motocicliști și pasionații de vehicule. Iar Harley-Davidson este pentru mine cea mai sigură motocicletă pe care să fac această călătorie, fiindcă este confortabilă și zgomotoasă. Motocicleta mea este o bestie gălăgioasă, un Harley-Davidson Fat Boy cu motor de 1.650 cmc. Dacă șoferii nu mă văd, cu siguranță mă aud. Până și șoferii de camion simt vibrațiile motorului meu prin podeaua cabinei. Te aud și apoi văd strălucirea cromului. De aceea, este cea mai sigură motocicletă pentru mine pe șosele românești. Faptul că nu ești văzut, este cel mai periculos lucru când mergi pe motocicletă. De aceea, trebuie să conduci defensiv. În plus, Harley-Davidson este și cea mai confortabilă. Niciodată nu o să te doară șezutul de la ea. Cred că merit diploma «Fesele de fier»! În cele șapte luni când am filmat Wild Carpathia, cred că am mers pe Harley-ul meu 25.000 de kilometri prin România, ajungând în cele mai retrase sătuce. Apoi m-am întors în Anglia tot pe motocicletă, prin Bulgaria, Croația, Serbia, Slovenia, Italia, Elveția și Franța. Am parcurs deseori ruta Anglia-România pe Harley-Davidson.“

SSD_1688

Abilitățile de globetrotter, caracterul unic dat de rularea confortabilă și „coloana sonoră“ inconfundabilă a motorului definesc și noul Harley-Davidson FXDR 114, cu care Charlie Ottley a făcut cunoștință la showroom-ul Harley-Davidson din București (harleydavidson-bucuresti.ro).

Urmând evoluția cu care modelele mărcii americane ne-au obișnuit în ultimii ani, FXDR 114 aduce un plus important în ceea ce privește abilitățile dinamice. Agilitatea sa este cizelată și face cu atât mai molipsitoare plăcerea de a exploata cuplul de 160 Nm livrat la 3.500 rpm de impresionantul motor Milwaukee-Eight 114. Acest propulsor cu 2 cilindri în V și capacitate de 1.868 cmc dă senzația unor resurse inepuizabile. Puterea este livrată într-un mod foarte rafinat, pe o coloană sonoră formată din timbrul cutremurător al motorului și sunetul aspirației produse de filtrul de aer proeminent.

Silueta de drag-bike a acestui model din gama Softail completează designul, care îți insuflă pofta de viteză prin fiecare por. Soluții precum construirea cadrului tip grilă din aluminiu au ajutat la reducerea greutății și îmbunătățirea dinamismului de care dă dovadă acest power-cruiser. Iar sistemul de frânare cu ABS, două discuri de 300 mm pe față și un disc de 292 mm pe spate, îți oferă control și siguranță pentru a te bucura de manevrabilitatea și puterea lui Harley-Davidson FXDR 114. Toate aceste caracteristici recomandă modelul FXDR 114 pentru cei care au o plăcere insațiabilă de a cutreiera trasee îndelungate sau care se încumetă să traverseze continente în timp record, dar fără a se lipsi de confortul tipic Harley-Davidson, așa cum obișnuiește Charlie Ottley.

Într-o singură ocazie Charlie a trebuit să lase motocicleta la odihnă. Asta s-a întâmplat iarna trecută, când, datorită zăpezii abundente, a reușit să-și îndeplinească dorința de a filma ultimul documentar feeric din seria Wild Carpathia, denumit White Carpathia:

„În ceasul al 11-lea, pe 22 decembrie, adică de ziua mamei mele, am primit fondurile pentru documentar. Am renunțaț cu toții la Crăciun și am filmat până în aprilie. Am luat urma urșilor și lupilor prin nămeți, am surprins un râs în timp ce vâna prada, ceea ce cred că a fost filmat în premieră în HD în România. Desigur, am captat imagini uimitoare cu peisaje, sate retrase, copii dându-se cu sania, turiști trași de sănii cu cai în Maramureș, precum și colindători și tradiții de Crăciun. De asemenea, am filmat izvoare termale și cascadele termale din Toplița și Geoagiu Băi. Am făcut baie într-un izvor termal și am sărit în el după ce a trebuit să merg prin zăpadă până la genunchi fiind doar în costumul de baie. Nu în cele din urmă am cunoscut asociații precum Tășuleasa Social, care fac trasee fantastice prin România, numite Via Transilvanica. Am mers și noi o parte din traseu și apoi mi-am tatuat pe gleznă logo-ul acestei inițiative. Totul va fi prezentat într-un documentar separat, denumit Via Transilmaniacs. Acesta va fi lansat după White Carpathia, care va fi difuzat în premieră în luna septembrie în cadrul unei gale în care vom decerna premii pentru cei care au făcut eforturi remarcabile pentru conservarea patrimoniului României.“

Charlie își dorește să exploreze în continuare frumusețea, cultura și ospitalitatea României. Având în plan documentarul Wild Danube (Dunărea Sălbatică). Iar Harley-Davidson, cu siguranță, îi va rămâne partener de drum.

AMBASADOR INTERNAȚIONAL
Prin realizarea documentarelor Wild Carpathia, Charlie Ottley a devenit un real ambasador al țării noastre. Seria Wild Carpathia a fost difuzată în 110 țări și tradusă în 11 limbi. Iar notorietatea documentarelor a fost susținută și de aparițiile repetate ale Majestății Sale Prințul Charles de Wales, care a împărtășit mereu admirația pentru frumusețea și patrimoniul natural și cultural al României.

Citeste si...

Andi Moisescu și Mercedes-Benz Clasa E All-Terrain: Rezultatul pragmatismului
Dani Oțil și Honda Civic Type-R: Sportul civic

Lasa un comentariu:

Comentarii