Advertisement
PICTORIALE — decembrie 22, 2017 at 12:26 pm

Călin Peter Netzer și BMW Seria 4 Gran Coupé: Poziția șoferului

by

Poziția șoferului

Călin Peter Netzer schimbă scaunul de regizor cu cel de șofer, pentru a descoperi personalitatea versatilă prin care BMW Seria 4 Gran Coupé pune în scenă un rol dedicat plăcerii de a conduce.

Text: Alex Buțu    Foto: Bogdan Paraschiv    Locație pictorial: totunspatiu.ro

De ani buni, regizorul Călin Peter Netzer este unul dintre cele mai proeminente nume din noul val al filmului românesc care a cucerit aprecierea criticilor din străinătate. Filmele lui sunt recunoscute și premiate pentru substanță. Călin are un fler aparte pentru psihanaliză, de aceea subiectele abordate sunt delicate. Dar le tratează într-un mod unic, foarte direct și mereu captivant. Conturează personaje complexe și nu vrea să dicteze publicului o concluzie, o opinie. Astfel, modul meticulos în care filmele lui descătușează personalități și creează empatie cu subiecte grele a fascinat atât criticii străini, cât și publicul.

Dovadă sunt filme precum „Medalia de onoare“ (2009), care a primit numeroase premii pentru scenariu și pentru rolul magistral făcut de Victor Rebengiuc, sau „Ana, mon amour“ (2017), care a fost nominalizat pentru trofeul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și a câștigat Ursul de Argint pentru montaj. Însă cea mai titrată creație a sa este „Poziția copilului“, cu care a câștigat trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film în 2013, dar și premiul criticii internaționale FIPRESCI (Federation Internationale de la Presse Cinematographique). „Poziția copilului“ a sedus nu numai juriul, ci și publicul, stabilind un record pentru filmele românești în ceea ce privește numărul de spectatori, fiind proiectat pe marile ecrane din Germania, Franța, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA și Taiwan.

Acest succes vine din abilitatea lui Călin Peter Netzer de a vedea mereu toate fațetele unui personaj. Este evidentă aura de sinceritate din jurul scenariului și personajelor, deoarece Călin are curajul de a transpune și propria viață în filmele sale. De aceea caracterul și cuvintele personajelor par atât de naturale. Însă Călin ne-a povestit despre afinitatea și pasiunea de a descoperi nuanțele unui personaj nu din scaunul de regizor, ci din cel de șofer. Este Friend of the Brand BMW și Ambasador Automobile Bavaria Group. Iar prin prisma acestui parteneriat conduce un BMW 420d xDrive Gran Coupé, despre care ne-a vorbit din „poziția șoferului“.  Seria 4 a trecut la începutul acestui an printr-un facelift, care i-a adus un surplus de rafinament, tehnologie și dinamism. Farurile full LED cu contururi luminoase angulare, materialele și cusăturile fine ale interiorului, sistemul infotainment avansat și numărul crescut de opțiuni de personalizare accentuează personalitatea acestei game. Călin conduce un Seria 4 Gran Coupé, pe care îl apreciază pentru versatilitatea personalității și abilităților sale: „Cred că șoferul este ca și mașina. Așa cum Seria 4 te lasă să alegi între modurile de rulare Sport, Comfort sau EcoPro, la fel și șoferul poate avea mai multe moduri de a se comporta la volan. Echiparea M Sport dă o notă mai dinamică exteriorului elegant. În schimb, motorizarea diesel de 2 litri este performantă dar dă prioritate eficienței, nu sportivității brutale. Îmi place și faptul că modelul pe care îl conduc are sistemul de tracțiune integrală xDrive, pentru că oferă un control mai bun al mașinii în mai multe condiții de mers.“

medie_MG_4525

La fel cum regizorul Călin Peter Netzer știe să dezvăluie toate fațetele și nuanțele unui personaj, BMW Seria 4 Gran Coupé oferă șoferului libertatea de a selecta diverse moduri de condus.

medie _MG_4548

„Actorilor nu le e ușor să fie atenți la volan, când au de jucat o scenă în timp ce conduc.“ – Călin Peter Netzer

Agilitatea și controlul au evoluat odată cu facelift-ul, versiunile Seria 4 Coupé și Gran Coupé dispunând de reglaje mai ferme și mai sportive ale suspensiei și de un răspuns mai precis și mai rapid al sistemului de direcție. De aceste setări îmbunătățite se beneficiază indiferent dacă se optează pentru suspensia standard, ori pentru suspensia M Sport sau cea adaptivă. Toate acestea dau clienților posibilitatea de a-și configura după bunul plac temperamentul mașinii, la fel cum Călin modelează în cel mai mic detaliu caracterul personajelor sale.
Petrecând mult timp în Germania, unde a emigrat cu familia când avea 8 ani, Călin observă că românii conduc ca în vestul sălbatic și remarcă dezamăgit din ce în ce mai multe persoane care conduc distrase, uitându-se la telefonul pe care îl țin într-o mână. „Nu înțeleg de ce ai sta cu privirea în telefon când ești într-o mașină precum BMW Seria 4 Gran Coupé, când aceasta îți proiectează pe parbriz inclusiv indicațiile sistemului de navigație și are un ecran de bord complet digital, cu un meniu pe care îl configurezi după cum dorești. Mașina asta îmi suplinește și atenția. Dacă mă apropii în mers prea repede de altă mașină, mă avertizează sonor și vizual, cu un simbol proiectat pe parbriz, și chiar știe să și frâneze singură, dacă presimte o potențială coliziune.“ 

De altfel, Călin Peter Netzer a fost spectator al lipsei de atenție la volan și din cauza peripețiilor trăite în timpul filmărilor: „Uneori actorilor nu le e ușor să fie atenți și la volan, când au de jucat o scenă în timp ce conduc. Se gândesc mai mult la ce și cum au de zis. Țin minte că în timpul filmărilor pentru «Poziția copilului» am crezut că o să facem accident. Conducea una dintre actrițe și eram pe drum public, fiindcă nu am avut bani să închidem o șosea. Filmarea am făcut-o stând înghesuiți pe bancheta din spate eu, sunetistul și un operator. Trebuia să ne aplecăm cât mai jos, ca să nu ne vedem în oglinda retrovizoare. Ne clătinam, mai auzeam hurducăieli și nu știam ce se întâmplă. În timpul ăsta trebuia să fiu atent și dacă replicile erau spuse corect. Dacă ne-ar fi văzut americanii, ar fi râs de noi. Dar noi nu dispunem de bugetele și logistica lor. La final am răsuflat ușurați că nu am pățit nimic.“

Din toate aceste motive, Călin Peter Netzer apreciază BMW Seria 4 Gran Coupé pentru faptul că este precum un actor versatil, în care își pune încredere pentru că se poate adapta mai multor roluri, știind să ofere în egală măsură stil, dinamism, eficiență, confort și siguranță.

medie _MG_4578

Sportivitatea și tehnologiile de infotainment și asistare a condusului au evoluat cu ocazia facelift-ului.

BMW 420d xDrive Gran Coupé

PREȚ de listă cu TVA (euro): de la 45.101
PUTERE (CP/rpm): 190/4.000
CUPLU (Nm/rpm): 400/1.750-2.500
0-100 km/h (s): 7,4
VITEZĂ MAXIMĂ (km/h): 230
CONSUM MEDIU (l/100 km): 4,5-4,8
EMISII CO2 (g/km): 118-126

Citeste si...

Dobro are toate superputerile lui Wolverine
Ileana Badiu & BMW X5 - Perfect Match

Lasa un comentariu:

Comentarii